Historická stavba nad Záturčím už zďaleka upútava pozornosť. Národná kultúrna pamiatka, pôvodne kostolík (z r. 1640), prestavaný Révaiovcami r. 1894 na kaštieľ, slúžil v minulom storočí štátnym majetkom na rôzne hospodárske účely. Predvojnoví majitelia, Reichlovci, ho po novembri reštituovali a po rozsiahlej rekonštrukcii ho otvorili r. 2002 verejnosti na kultúrne, neskôr v spolupráci s nájomcami na ubytovacie a reštauračné účely.Tými nájomcami boli asi desať rokov a už rok majiteľmi kaštieľa sú manželia Beáta a Michal Holečkovci. “Som rodený Záturčan,” hovorí M. Holečka. “V okolí kaštieľa sme sa ako chlapci hrávali, všetky stromy v parku mám prelezené, obrazne povedané, niet tu jedného, z ktorého by som nebol spadol... S manželkou sme už skôr podnikali v gastronómii v Žiline a privítali sme možnosť dostať do prenájmu tento kaštieľ. Veľmi si nás v posledných rokoch obľúbili mladé manželské páry. Je tu krásne, romantické prostredie, ťažiskom nášho podnikania sú tu svadby. Môžem sa pochváliť, že asi pred 10 rokmi sme boli prví, ktorí organizovali svadobný obrad v záhrade, pod holým nebom.” Kaštieľ sa zmenil na nepoznanie. No napriek tomu tu bola v susedstve ešte hospodárska budova, ktorú Záturčania volajú “malý kaštieľ“, v dezolátnom stave. Majitelia ju odkúpili a prestavali na malý, slušný penzión s tromi dvojposteľovými izbami a mezonetovým apartmánom, kapacita je do 13 osôb. Ku kaštieľu prináleží ešte park s rozlohou asi 2,5 ha, so starými vzácnymi drevinami. V kaštieli zatiaľ nie sú ubytovacie priestory. Na prízemí kaštieľa je salónik a reštauračná časť s kapacitou spolu do 50 miest, ďalších 40 je na krytej terase. Toto je otvorené denne v popoludňajších hodinách. Svadby sa konajú na poschodí, kde je sála pre 60 osôb, k tomu salóniky, jeden s kapacitou 25, druhý menší pre 10 ľudí. Okrem toho sú to rôzne rodinné oslavy, firemné akcie. Súčasťou záhrady je aj väčší altánok, slnečníky a ohnisko na opekačky, grilovačky, guľášiky atď. Sú to veľmi rozmanité akcie, tak pre 50-60 ľudí. “Takýchto akcií tu máme každý týždeň požehnane. Dosť často sem chodia aj školy a škôlky zo Záturčia a Podhája. Lukratívne svadobné termíny sú rezervované aj rok a pol dopredu, ale keď je termín voľný a dohodneme sa, sme pružní a pripravíme všetko aj do 24 hodín. My nevaríme denné menu a nedržíme zásoby. Nakupujeme vždy čerstvé suroviny na danú akciu a z overených domácich chovov a pestovateľov; nie za každú cenu len najlacnejšie niekde zo supermarketu. Varíme radi, varíme ako pre seba a vždy sa u nás dá niečo zjesť. Aj pivko čapujeme tak, ako sa má, vínka ponúkame od malých slovenských vinárov. Vždy je navarených takých 5-6-7 jedál ako guláš, utopence, fazuľovica s údeným a také tie dobré veci:), k tomu náš domáci chlebík. Je to náš rodinný podnik, varíme celá rodina, vieme sa o hostí postarať ako o seba,” dopĺňa M. Holečka. Autor: (mb)